Därför är jag medlem

 

”Mycket handling och inte några tomma ord.”

Tove Norrfelt, arbetsledande komminister i Härnösands stift.

—  När jag på nära håll fick se hur Kyrka hjälpte en familjemedlem i kris var valet av fackförbund enkelt, säger Tove Norrfelt.

I det här fallet krånglade arbetsgivaren med att ge ersättning för en olyckshändelse.

— KyrkA tog sig an fallet och min familjemedlem fick sin rätt till ersättning, berättar Tove. Händelser som denna har gjort att jag har stort förtroende för KyrkA. Jag har dessutom många fler konkreta exempel på där fackförbundet varit till hjälp. De jobbar för mig och min rätt. Det är mycket handling och inte några tomma ord.

— Själv har jag även fått god hjälp i löneförhandlingar. Jag glömmer inte min första löneförhandling när jag var nyutexaminerad, menar Tove. Jag hade varken koll på löneläget eller hur jag skulle uttrycka mig. Men min ombudsman var tydlig, engagerad och kommunikativ. Han gav mig rådet att begära en rimlig lön och inte nöja mig med mindre med risk för att hamna på efterkälken.

Vad förväntar du dig av ditt fackförbund?

— Jag har stora förväntningar, skrattar Tove. Jag vill att facket engagerar sig i den verklighet vi möter och i vår arbetssituation. Att facket vågar lyfta de svåra frågorna och samtidigt har förmågan att bedöma vad som är rimligt att begära och vad som inte är det. Och självklart att de som företräder mig är experter och har mitt bästa i sikte.

Vilka frågor är viktiga för facket att driva?

— Att bevaka medlemmarnas rättigheter vid till exempel en omorganisation eller sammanslagning, framhåller Tove. När tjänster försvinner och arbetsvillkor ändras är det värdefullt att ha stöd före, under och efter förändringen. Facket behöver finnas till för sina medlemmar i dessa tider. Jag uppskattar också att förbundet värnar om Svenska kyrkan. Det känns tryggt och gynnar mig som anställd.