Här svarar vi på Aftonbladets frågor

Kyrkans Akademikerförbund fick idag den 6 maj 2020 frågor från Aftonbladet som de ville ha svar på inom 1,5 timme. Förbundet har valt att inte längre besvara frågor från Aftonbladet. Däremot publicerar vi istället här våra svar på de ogrundade anklagelser som Aftonbladet fortsätter kasta mot oss. Förbundet har anmält tidningen till Pressombudsmannen för Aftonbladets hejdlösa jakt på ledande personer inom förbundet. Aftonbladet har kommit med såväl insinuanta som uttalade falska anklagelser mot ledningen om allt från vårdslöshet till ekonomisk slösaktighet.

Aftonbladet antyder att KyrkA på ett möte ”angett” att den avskedade förbundsjuristen var homosexuell. På detta vill KyrkA svara följande:

Kyrkans Akademikerförbund har inte upplyst, kommenterat eller haft synpunkter gällande nuvarande eller tidigare medarbetares sexuella läggning. Tvärtom har vi en lång historia av att främja rättigheterna för HBTQ-personer.

KyrkA har under många år stöttat ett antal medlemmar som har haft problem med bemötande eller attityder på arbetsplatsen och från omgivningen. Förbundet har deltagit och anordnat utbildningar i genderfrågor och HBTQ-frågor.

• Eftersom vi är ett fackförbund har vi en hög medvetenhet om att med varsamhet hantera dessa frågor. Att anklaga förbundsledningen inom KyrkA för att misskreditera någon genom att uppge personens sexuella läggning är långsökt, svarar förbundskansliet.

Noteras bör dock att det faktiskt är Aftonbladet som i en artikel avslöjar den före detta anställdes homosexualitet. Artikeln handlar om att en homosexuell man blivit misshandlad.

Fotnot: Peter Mattias Jansson har uppträtt under olika identiteter bl a som Fredrik Alm.

Den upplysning som gavs till ett litet antal personer handlar om en annan uppgift. En artikel i Expressen uppgav att denna misshandel aldrig skett utan var iscensatt.