”Formad av katedralslivet”

Så beskriver Maria Olofsdotter Bråkenhielm sig själv, aktuell som ny kretsansvarig för Utlandskretsen. Hon bor i Paris tillsammans med sin make Joakim som också är präst, och deras tre barn. Här får du veta mer om Maria, varför hon valde KyrkA och vilka förväntningar hon har på uppdraget som kretsansvarig.

Född och uppvuxen i Värmland träffade hon maken Joakim när de båda läste teologi i Lund. Maria Olofsdotter Bråkenhielm är som hon själv säger formad av katedralslivet sedan lång tid tillbaka från domkyrkan i Karlstad i roller som biskopskaplan, domkyrkokaplan och även församlingsherde. Numera verkar Maria Olofsdotter Bråkenhielm som kyrkoherde i Frankrike, Bryssel och Luxemburg.

Maken är uppvuxen i Paris och därför blev valet naturligt när två prästtjänster utlystes i Svenska kyrkan i Paris. De bestämde sig för att satsa, och flyttade med hela familjen.

– De senaste åren har inneburit många utmaningar, både för mig som kyrkoherde och för vår familj, säger Maria Olofsdotter Bråkenhielm. När vi först kom till Paris stötte vi på svårigheter redan från början, bland annat genom en strejk som hindrade oss att hålla julbasaren, en viktig inkomstkälla för församlingen. Vi lyckades byta datum och på så vis hålla basaren trots strejken.

– Efter det slog pandemin till som innebar ytterligare utmaningar, då vi under flera år var tvungna att hålla oss instängda och pausa våra aktiviteter.

– I nuläget står vi inför en omorganisation, något som både är viktigt och nödvändigt för att kunna möta framtidens behov, fortsätter Maria Olofsdotter Bråkenhielm. Förändringarna handlar om att skapa en mer hållbar utlandskyrka som förblir relevant och funktionell på lång sikt, i en tid där både samhället och kyrkan förändras.

Hon berättar att de arbetar i små arbetslag, ofta på egen hand, men när de har möjlighet att träffas och bygga lag, även på distans, blir det extra värdefullt. Att skapa gemenskap och ge stöd till varandra är en viktig del av hennes uppdrag.

Varför valde du att bli medlem i Kyrkans Akademikerförbund?

– KyrkA står för kyrkans värderingar och vill främja Svenska kyrkan, vilket är viktigt för mig säger Maria Olofsdotter Bråkenhielm. Här tillhör vi ett sammanhang där företrädarna arbetar i Svenska kyrkan, och kan frågorna som är aktuella. De står med fötterna i myllan och vet vad det innebär att arbeta i här.

Hur ser du på utmaningar/möjligheter vad gäller arbetsmiljö i Svenska kyrkan?

– Arbetsmiljön är något vi ständigt måste arbeta med och inte luta oss tillbaka och tro att arbetet är klart, betonar hon. Det kräver ett kontinuerligt engagemang. För att skapa en fungerande och trivsam arbetsplats är tydlighet och ett aktivt medarbetarskap avgörande.

– Det finns mycket som fungerar bra, men vi ska alltid sträva efter förbättring. När kyrkan förändras är det viktigt att vara lyhörd och förstå att förändringar kan skapa oro, både internt och i omvärlden. Därför behöver vi arbeta tillsammans för att skapa en trygg och stabil arbetsmiljö.

– Arbetsplatsen är viktig, och jag vill att vi ska fortsätta framåt. Jag tror på det positiva och på vår förmåga att utvecklas tillsammans.

Grattis till ditt nya uppdrag som kretsansvarig, vad förväntar du dig av detta uppdrag?

– Jag är ödmjuk inför min roll, fortsätter Maria Bråkenhielm. Om jag kan vara till nytta, är det en välsignelse. Med min erfarenhet hoppas jag kunna skapa möjligheter för andra att bygga gemenskap. Att skapa ett sammanhang där vi kan mötas, lösa problem och stödja varandra. Att dela sina tankar och bekymmer med andra gör att bördan känns lättare, och du känner dig inte ensam.

Utlandskyrkan kan inte alltid kan företrädas på samma sätt. Som lokalanställd omfattas du av andra arbetsrättsliga lagar än de svenska. Förbundets befogenheter att företräda dig som medlem är begränsade. Därför blir nätverket desto viktigare.

– Jag ser fram emot att välkomna nya medlemmar och att lära mig nytt, reflekterar Maria Olofsdotter Bråkenhielm. Trots att jag har varit präst sedan 2004, är det alltid något nytt att ta till sig. Det är ett pågående arbete, och förändringar sker ständigt.

– Jag hoppas att Svenska kyrkans medarbetare i utlandstjänst hittar hit till vår gemenskap och tar kontakt, avslutar hon. Blir vi fler stärker vi varandra. Vi behöver varandra. Håll gärna utkik efter nästa medlemsmöte.

Text: Marianne Wijkmark