KyrkA har intervjuat Emelie Ruud, projektledare för Beredskapsveckan på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). MSB spelar en central roll i utvecklingen av det civila försvaret och bidrar till Sveriges totalförsvar. Genom sitt arbete bygger MSB beredskap för att samhället ska kunna hantera olyckor, kriser och ytterst krig.
Genom initiativ som Beredskapsveckan och samverkan med Svenska kyrkan, kommuner och andra aktörer förstärks Sveriges förmåga att hantera samhällskriser. Privatpersoner uppmuntras att ta eget ansvar genom förberedelser och engagemang i lokala nätverk. Beredskapsfrågan är en angelägenhet för hela samhället, och MSB fortsätter att driva arbetet för att Sverige ska stå starkt i tider av osäkerhet.
Beredskapsveckan 2025
Den 22 september inleds Beredskapsveckan 2025, som arrangeras för nionde året i rad. Temat för året är ”Du är en del av Sveriges totalförsvar”. Förra året deltog 257 kommuner och 177 andra organisationer i initiativet.
– Initiativet har vuxit genom samverkan mellan länsstyrelser, regioner, myndigheter och riksdagen, säger Emelie Ruud.
Fokus ligger på att öka medvetenheten om vikten av beredskap och totalförsvar. I takt med att omvärldsläget förändras har MSB:s arbete fått en allt tydligare koppling till det militära försvaret, vilket förstärks av tillsättningen av den nya generaldirektören Mikael Frisell, med bakgrund inom Försvarsmakten.
Information och förberedelser för privatpersoner
Beredskapsveckan riktar sig främst till privatpersoner från olika delar av samhället. MSB tar fram kostnadsfritt material, inklusive budskap och bilder, som kommuner och andra aktörer kan anpassa efter egna behov. Kampanjen omfattar även vidare spridning av broschyren ”Om kriget kommer”, som uppmuntrar hushåll att förbereda sig.
Ett annat initiativ är den tryckta foldern ”Sju dagar”, där privatpersoner genom en fiktiv scenarioövning får råd kring hur man kan se till att man har en veckas försörjningsberedskap:
- Kommunikation – Hur når du dina anhöriga?
- Vatten – Tillgång till rent vatten
- Värme – Alternativa uppvärmningsmetoder
- Mat – Livsmedelsförråd och nödläge
- Kontanter och mediciner – Viktiga förråd
- Grannsamverkan – Bygga starka nätverk
- Rädda liv – HLR, blodgivning och stoppa en blödning
Blodgivning lyfts fram som en viktig del av beredskapen, och Socialstyrelsen har i år ett särskilt regeringsuppdrag att fördubbla antalet blodgivare.
Genom webbutbildningen ”Sju dagar” kan du öva på att hantera ett långvarigt strömavbrott som påverkar hela samhället och din bostadsort. Den tar cirka 15 minuter att genomföra.
Nyheter och aktiviteter under Beredskapsveckan
– Vi stöttar kommuner och andra aktörer genom att ta fram förslag på aktiviteter som anpassas utifrån olika målgrupper, fortsätter Emelie Ruud.
– För första gången kommer vi i år att genomföra en turné under hela vecka 39, där representanter från MSB besöker minst två verksamheter per dag för att uppmärksamma allt gott arbete som görs i landet.
Samverkan med trossamfund i krisberedskapen
MSB har en etablerad dialoggrupp med Svenska kyrkan på nationell nivå, där information och erfarenheter i krisberedskapsfrågor utbyts. Arbetet sker i samarbete med Myndigheten för stöd till trossamfund (SST). Syftet med gruppen är att fungera som ett nätverk och en resurs i samhällets krisberedskap. Gruppen bidrar även inom MSB:s verksamhetsområden såsom enskildas säkerhet, förebyggande och hantering av olyckor samt arbetet mot våldsbejakande extremism.
Svenska kyrkan kan spela en viktig roll vid kriser och krig genom att fungera som en trygghetspunkt i samhället.
– Vi lever i en tid som kan skapa oro och osäkerhet. Vi ska inte underskatta vikten av att hitta en gemenskap och någon att prata med, som en del av sin beredskap, säger Emelie Ruud.
Arbetet för att stärka det civila försvaret och krisberedskapen är mer aktuellt än någonsin, avslutar hon.
För dig som vill läsa mer:
Handledning till stöd för trossamfund
Så här kan ni arbeta med er säkerhet – vägledning för trossamfund
Text: Marianne Wijkmark