Göran Arrius Sacos ordförande KyrkA

Saco: Överenskommelsen mellan parterna går före LAS-utredningen

Saco stöder överenskommelsen om arbetsrätten mellan PTK och Svenskt Näringsliv, och vill att regeringen och samarbetspartierna tar den vidare. LAS-utredningen bör nu kastas i papperskorgen, kommenterar Sacos ordförande Göran Arrius, i ett pressmeddelande.

 Saco ställer sig bakom den överenskommelse om arbetsrätten som Svenskt Näringsliv och PTK antog utan LO. Saco vill hellre se att den blir lag än LAS-utredningens förslag

– Nu när vi från Saco ställer oss bakom så kommer ju även väldigt många medlemmar på offentligsidan att stå bakom det här, säger Arrius till Ekot. Överenskommelsen vilar på en bred grund och Saco vill därför att den ska ligga grund för de nya spelreglerna på arbetsmarknaden. Tillsammans med de överenskommelser som finns på offentlig sektor möter detta upp intentionerna i Januariavtalet.

Värna den svenska modellen

– Det finns ett behov av att reformera villkoren för trygghet, omställning och anställningsskydd på arbetsmarknaden. När det nu finns en bred partslösning så ska LAS-utredningen kastas i papperskorgen. Då värnas den svenska modellen. Det säger sig samarbetspartierna vara överens om och vi förutsätter att samtliga håller det löftet, fortsätter han.

Sacoförbunden representerar både privatanställda och offentliganställda. Överenskommelsen har tagits fram av parter på den privata sektorn och Saco anser att det nu är viktigt att se till hela arbetsmarknaden i det fortsatta arbetet.