Ska du köpa en nyproducerad bostadsrätt? Tänk på detta!

KyrkAs Privatjuridik

Att köpa en helt nyproducerad bostadsrätt är lockande för många. Du blir den första som bor i bostaden och allt känns nytt och fräscht! Kanske kan du också påverka tillbehör och utförande efter din egen smak för att få en mer personlig bostad. Här får du juristens råd inför köpet. 

Som köpare har du generellt en undersökningsplikt som enligt lag infaller efter att köpet har genomförts. Många gånger när privatpersoner köper en bostadsrätt är det dock brukligt med ett köpeavtal, där köparen uppmanas att undersöka bostaden redan innan köp. Med en nyproducerad bostadsrätt är detta förstås knepigt, eftersom den sällan är färdigbyggd när köpeavtalet skrivs.

Det du faktiskt kan undersöka innan du köper är föreningens ekonomi, så gå igenom den finansiella planen och föreningens skulder. Det är också bra att kolla upp byggföretaget och projekt som företaget tidigare har varit inblandat i. Kontrollera byggföretagets ekonomi och om de är duktiga på att hålla tidplanen för dessa tidigare byggen. Försök också ta reda på om det finns planer för byggnation i området i övrigt eftersom det kan påverka din utsikt, insyn och ljusinsläpp.

En lång process

Det är ofta en lång process att köpa en nyproducerad bostadsrätt och under den tiden kan dina ekonomiska förutsättningar förändras. Om du äger ett boende sedan tidigare som du ska sälja kan det resultera i att du köper och säljer bostad på olika marknader och har du otur kanske du inte får lika mycket betalt i din försäljning som du hoppats på. Andra förutsättningar som kan påverka din ekonomi är arbetslöshet, föräldraledighet, separation eller sjukdom. I värsta fall kan bankerna neka dig lån på grund av ändrade ekonomiska förhållanden, trots att ditt avtal om den nyproducerade bostadsrätten är bindande. Tänk på att ett lånelöfte från en bank är en bedömning av din ekonomi, inte av en specifik bostad. Lånelöftet har också en begränsad giltighetstid, ofta tre månader.

Vad innebär de olika avtalen?

När du köper nybyggnation kan det finnas olika avtal i processen, t ex boknings-, förhands- och upplåtelseavtal, och de är bindande på olika sätt. Bokningsavtalet är inte bindande men om du vill dra dig ur avtalet kan det medföra en administrativ kostnad. Förhands- och upplåtelseavtalet är däremot bindande och det kan bli mycket kostsamt att dra sig ur dem.

Vem ansvarar för fel i bostaden?

När du köper en nyproducerad bostad så tecknar du oftast upplåtelseavtalet med bostadsrättsföreningen – inte med byggföretaget. Därför kan du inte klaga på eventuella fel direkt till byggföretaget.

Några månader före inflyttning är det dags för slutbesiktning för att kunna godkänna entreprenaden och under den besiktningen kan det upptäckas fel som byggföretaget måste åtgärda. Efter tillträdet är det alltså bostadsrättsföreningen som enligt bostadsrättslagen ansvarar för lägenhetens skick och upptäcker du då fel i bostaden ska du därför i första hand vända dig till bostadsrättsföreningen, som i sin tur får vända sig till byggföretaget.

Tänk på att bostadsrättsföreningens ekonomi påverkar din årsavgift. I sin tur kan det innebära att ett kostsamt fel i din bostad, som byggföretaget inte tar ansvar för, kan påverka föreningens ekonomi negativt och leda till högre avgifter för bostadsrättsinnehavarna.

Text: Kristian Ramïrez, senior jurist på HELP.