Med ”illegitima” menas då inte illegala uppgifter utan sådana arbetsuppgifter som du egentligen inte är anställd för att göra eller har utbildning för. Forskning visar att detta är ett problem för så många som fyra av tio akademiker idag. Illegitima arbetsuppgifter kan delas upp på onödiga eller oskäliga arbetsuppgifter. Onödiga arbetsuppgifter är sådana som kan organiseras bort, t ex att inte föra in samma uppgifter två gånger i olika datasystem. De så kallade oskäliga uppgifterna är de som någon annan person eller annan yrkeskategori borde utföra. En del inom administration kan vara detta.
Karin Fristedt, arbetsmiljöexpert och utredare på Saco, berättade om detta under KyrkA-veckans första dag. Baserat på tillgänglig forskning har Karin Fristedt gjort en sammanställning av vad som skapar otrivsel och en känsla av att inte räcka till. När huvuduppgiften /uppgifterna inte hinns med upplever många en känsla av otillräcklighet och stress. Detta påverkar givetvis vår hälsa.
KyrkA har påtalat hur allvarlig situationen i Svenska kyrkan är med långa sjukskrivningar på grund av stress och utmattning. Präster och diakoner ligger på andra plats vad gäller risk för hälsa på grund av arbetet medan kyrkoherdarna som ska arbeta med arbetsmiljön löper den allra största risken för långtidssjukskrivning. Utifrån den forskning som finns kan vi med fog ställa oss frågan: kan en del av sjukskrivingarna avhjälpas om vi undersöker vilka onödiga respektive oskäliga arbetsuppgifter som utförs och som kan ändras?
KyrkA följer upp detta med ett föredrag av biskop Fredrik med efterföljande paneldiskussion den 27 januari 2025 kl. 09.00 – 11.00. Biskop Fredrik föredrar sina tankar om Tillitsbaserad styrning och hur vi kan minska ”förpappringen”.