Du har hittat drömbilen och slagit till på en lätt begagnad bränslesnål skönhet. Men så visar det sig att den tidigare ägaren har slarvat med att betala både p-böter och fordonskatt – är det då du som är skyldig att betala dem? Och hur kan du skydda dig från den typen av trista överraskningar?
Det är generellt mycket att tänka på när du köper bil, vare sig den är begagnad eller ny. Något som de flesta kanske inte känner till är att fordonsrelaterade skulder, såsom obetalda fordonsskatter, felparkeringsavgifter eller trängselskatter, följer med bilen – inte ägaren. Oavsett om du köper en begagnad bil av en privatperson eller av en bilhandlare är det därför viktigt att kolla upp eventuella skulder, så minskar du risken med köpet.
Skulderna kan i värsta fall ge oanade konsekvenser och du kan till och med bli av med bilen om Kronofogden beslutar att beslagta den för att betala av tidigare skulder. För att slippa det kan du visserligen betala av skulden till Kronofogden själv men det kan bli dyrt.
Om du vill kontrollera ett fordons skulder kan du gå in på Transportstyrelsens webbplats och använda e-tjänsten ”Fordonets skulder”. Be säljaren logga in med sin e-legitimation eller kontakta Transportstyrelsens kundtjänst. Tänk på att varken Transportstyrelsen eller Kronofogden kan lämna en fullständig uppdaterad bild av fordonets skulder eftersom vissa skulder har en eftersläpning i deras register.
Anledningen till att du kan råka ut för problem med obetalda skulder är den lag som trädde i kraft 2014, för att försvåra fusket med bilmålvakter.
Text: Kristian Ramírez, senior jurist på HELP.