Enligt WWF skulle det krävas 4 planeter för att ge oss resurser och ta hand om våra utsläpp om alla levde som vi gör i Sverige. Jan Kemi, affärsutvecklare och projektledare, är en av de som vill underlätta för oss att återvinna, reparera och konsumera hållbart.
För Jan Kemi är hållbarhet en självklarhet. Hans intresse för natur, skog och miljö har alltid funnits där. Efter 35 år som projektledare inom teknik och GIS (Geografiska informationssystem) fick han erbjudandet 2019 att vara projektledare för Folkverkstan som är ett EU-initiativ i Norrbotten. Projektet handlade om att utveckla ett koncept som vägleder kommuner att hjälpa hushållen att konsumera hållbart, återbruka och reparera.
Cirkulära mötesplatser
En idé som testades i fyra kommuner var cirkulära mötesplatser. Här fick invånarna hjälp att reparera till exempel cyklar, trädgårdsredskap, friluftsutrustning, hushållsmaskiner, leksaker och kläder/textiler. I projektet utvärderades arbetssätt, information och marknadsföring.
Resultatet blev en strategisk guide ”Från snack till verkstad” som utgår från Agenda 2030:s mål 12 om hållbar konsumtion. Den innehåller inspiration och exempel på hur offentliga verksamheter kan främja hållbar konsumtion och få cirkulära mötesplatser att fungera.
Vad innebär cirkulär ekonomi?
Cirkulär ekonomi är ett hållbart ekonomiskt system som syftar till att minimera avfall och maximera återanvändning och återvinning av resurser. Kärnan i cirkulär ekonomi är att skapa ett system där resurserna används på ett sätt som minimerar deras totala miljö- och klimatpåverkan genom att förlänga deras livscykel och återföra dem i kretsloppet.
Ett viktigt steg mot en cirkulär ekonomi är att förändra vårt tankesätt. Genom att se på konsumtion och resurshantering med ett långsiktigt perspektiv kan vi skapa en mer hållbar framtid. Samhället spelar också en viktig roll genom att underlätta för individer att göra hållbara val, exempelvis genom att skapa cirkulära mötesplatser och stödja delningsekonomin. Små steg och en positiv inställning till förändring kan göra stor skillnad.
Vad kan jag göra i vardagen?
Ta små steg: Förändringar i vanor tar tid. Börja med att göra små förändringar, som att minska slit-och-släng-kulturen genom att välja kvalitetsprodukter som håller längre och kan repareras.
Återbruka och reparera: Istället för att slänga trasiga eller oanvända saker, överväg att laga dem eller skänka bort dem. Använd de tjänster som finns för reparation och återbruk.
Samarbeta och dela: Dela resurser och tjänster med andra. Använd samåkningspooler och delningsekonomitjänster för att minska på individuell konsumtion och transport.
Jan Kemi är en engagerad expert inom hållbarhet som aktivt föreläser och inspirerar andra att göra skillnad. Under KyrkA-veckan i oktober är han inbjuden som en av föreläsarna, där han kommer att dela med sig av praktiska tips för att hjälpa dig bli en föregångare inom hållbarhet.
Läs mer och boka din plats redan nu:
Reparera mera – så återvinner du för planetens bästa