Dialog är nyckeln

Intervjuserie stiftskretsarna
KyrkA möter Ammi Jonsson, församlingspedagog i Kållereds församling, som är nyvald ordförande i Göteborgskretsen, via Teams en fredagsmorgon i november.

Varför valde du att arbeta inom kyrkan?
– Det började tidigt för mig, säger Ammi Jonsson. Min mamma hade alltid ett starkt intresse för Svenska kyrkan och såg till att jag deltog i kyrkans aktiviteter. När jag konfirmerades kände jag att detta var något som verkligen betydde mycket för mig. Jag ville fortsätta min resa och bygga upp min tro.

– Ungdomsverksamheten i Svenska kyrkan blev en viktig del av mitt liv, och att få bli involverad där kändes betydelsefullt. När jag var 15 år fick jag frågan om jag ville bli miniorledare för barn i åldrarna 7–9 år. Jag arbetade som miniorledare i fyra år och började så småningom även engagera mig i församlingsverksamheten.

Ammi gick i kyrkan varje söndag, och funderade mycket under gymnasietiden på vad hon ville göra i framtiden. Att arbeta med barn och ungdomar var ett intresse som följde henne och det ledde till att hon sökte till diakonala året i Vårgårda. Därefter fortsatte hon att utbilda sig till församlingsassistent vid Jämshögs folkhögskola.

– Nu visste jag att vägen var utstakad och att jag var på rätt plats, menar Ammi Jonsson.

Fortbildning till församlingspedagog

Ammis första tjänst var som församlingsassistent i Perstorp, Skåne. Under 1990-talet genomfördes reformer och rollen omvandlades till församlingspedagog. Ammi fick möjligheten att vidareutbilda sig, vilket hon gjorde. Hon insåg att det var nödvändigt för att hålla sig relevant. Hon läste även religionsvetenskap.

– Jag har aldrig ångrat mitt yrkesval, säger Ammi. Det har alltid känts tydligt att detta är platsen där Gud vill att jag ska vara. Jag brukar säga att jag har världens bästa jobb – jag möter otroligt många människor, bygger relationer och växer som person genom dessa möten.

Varför arbetar du fackligt?

– Jag tycker att fackliga frågor är väldigt viktiga. Jag växte upp i ett hem där vi lärde oss vikten av att vara med i facket. Solidaritet och fackligt arbete är avgörande för att ha koll på sina rättigheter och skyldigheter och för att kunna förhandla fram avtal som fungerar i arbetslivet. Mitt engagemang i dessa frågor gjorde att jag blev tillfrågad om att arbeta som fackligt förtroendevald, och det kändes naturligt att säga ja. Jag såg det som en möjlighet att både lära mig mer och att hjälpa andra.

Hur känns det att vara nyvald kretsordförande i Göteborgs stiftskrets?

– Det är med stor ödmjukhet jag tar mig an detta uppdrag. Jag känner mig mycket tacksam för det förtroende medlemmarna har visat mig och jag kommer att göra mitt bästa för deras skull. Detta är ett uppdrag jag inte kan genomföra ensam; vi är en styrelse på tio personer som tillsammans arbetar för att leda kretsen framåt. Vi fokuserar på att rekrytera nya medlemmar och på medlemsvård.

Vilka fackliga frågor är aktuella just nu?

– Just nu väntar vi alla på det nya avtalet och för diskussioner kring dialogmodellen. Vi ser ett behov av utbildning för våra medlemmar i hur dialogmodellen fungerar.

– Det finns också en växande oro över ekonomin inom Svenska kyrkan och hur den påverkar församlingarna. Det skapar osäkerhet kring anställningar, särskilt när pensionsavgångar sker och frågan om att ersätta personal kommer upp. Bristen på kvalificerade sökande leder till ökad arbetsbörda för de som är kvar, vilket gör arbetsmiljöfrågor ännu viktigare. Vi måste värna om varandra och sträva efter ett hållbart arbetsliv.

Kommunikation och dialog är nyckeln

– Vi är varandras arbetsmiljö. När du börjar ett nytt jobb kan du inte alltid veta hur arbetsklimatet är, men generellt är det bra på de flesta ställen. Mitt råd är att om något inte fungerar eller känns rätt, ta upp det så snart som möjligt. Vänta inte för länge. Ha en öppen dialog och prata om problemen – oftast handlar det om missförstånd eller olika perspektiv. Ju tidigare du agerar, desto enklare är det att lösa situationen.

– Kom ihåg att kommunikation och dialog är nyckeln. Tänk på att vi inte väljer våra arbetskamrater, utan de kommer med tjänsten. Vi måste skapa en arbetsmiljö där vi samarbetar och bygger relationer. Handla inte i affekt, utan ta upp saker när du är lugn och eftertänksam. Tveka inte heller att kontakta facket om det behövs. När saker får ligga och gro kan de eskalera till konflikter som blir svåra att hantera.

– Det är viktigt att hamna på rätt plats, något jag själv har upplevt. Jag har haft turen att få göra det jag brinner för samtidigt som jag arbetar för församlingens bästa. Arbetsgivaren har en kravspecifikation som vi ska följa, men om du vill göra något utöver detta, diskutera det med arbetsgivaren.