Vi har haft nöjet att få lyssna på Alexandra Cimbritz, stiftsadjunkt i Göteborgs stift, som i sin vardag stöttar kyrkoherdar och kyrkorådsordförande. Inledningsvis belyste hon två undersökningar om arbetsmiljöproblem inom kyrkan och ledarskap i arbetslivet.
Den första studien, Kyrkoherdens arbetsmiljö, beställdes av KyrkA som ville undersöka kyrkoherdars arbetsmiljö. Den genomfördes av Per Hansson, professor emeriti och Ann-Sophie Hansson, medicine doktor i Folkhälsovetenskap.
Den visar att många upplever en hög arbetsbelastning, med stora krav och förväntningar. Det finns även brister i styrningsprocessen, vilket skapar osäkerhet och otydlighet. Dessutom saknas tillräcklig möjlighet till återhämtning, vilket ytterligare förvärrar situationen.
Den andra studien, ”När det brister” från 2022, handlar om destruktivt ledarskap i svenskt arbetsliv. Studien som utfördes av bland andra forskaren Susanne Tafvelin på Umeå universitet visar att destruktivt beteende hos chefer är relativt vanligt. Var tredje medarbetare rapporterar att deras chef uppvisat destruktivt ledarskap, vilket kan vara både aktivt och passivt. Den passiva formen, som ofta handlar om otydligt och frånvarande ledarskap, är svårast att hantera. Chefen ger då varken tydlig riktning eller stöd, vilket skapar en rörig arbetsmiljö. Detta påverkar medarbetarnas psykiska hälsa och prestation negativt. Stress hos chefer ökar dessutom risken för aktivt destruktivt beteende, där chefer agerar arrogant, orättvist och straffar de medarbetare som de anser inte uppfyller kraven.
Ledarskapstrender handlar mycket om psykologisk trygghet som en grund för ledarskap. Det hör samman med ett tillitsbaserat eller coachande ledarskap.
Medarbetarskap
En viktig aspekt som är nära kopplad till ledarskap är medarbetarskap, och särskilt självledarskap. I kyrkans sammanhang har vi starka symboler för medarbetarskap, där Kristi kropp är en av de mest kraftfulla. Kroppen består av många delar, men bildar en enhet. På samma sätt hör vi som kyrkans medarbetare – både anställda och ideella – samman som Guds medarbetare. Varje del är nödvändig för att tillsammans bygga kyrkan.
Under lång tid har vi haft en kultur där vi gärna vill bestämma själva vad och när vi ska arbeta. Många av oss är inte vana vid att arbeta i en målstyrd organisation, vilket delvis beror på att kyrkan historiskt sett inte haft så många anställda. Vi har varit och är fortfarande starkt professionsstyrda, vilket gett oss stort självbestämmande utifrån vår yrkesroll och kompetens.
Men hur kan jag som medarbetare bidra till att göra min chef bättre?
– Jag tror att det är möjligt, säger Alexandra Cimbritz. Som medarbetare behöver jag förstå att chefsrollen ofta är både ensam och utsatt. Min chef, som i mitt fall är mellanchef, måste också förhålla sig till beslut från sin egen chef och ledningen. Om jag har en bra relation till min chef kan jag uttrycka vad jag behöver. Om chefen är lyhörd kan hen ta till sig det och kanske justera sitt beteende.
Som medarbetare måste jag också vara mottaglig för det chefen vill förändra eller förbättra. Tillit är avgörande – att jag vill min chef väl och att hen vill mig väl. Förtroende är nyckeln till ett framgångsrikt samarbete. Men det är inte alltid så enkelt. Arbetslivet handlar om både att ge och att ta. Om jag inte får den respons jag behöver har jag två alternativ: antingen accepterar jag läget och fortsätter, eller så söker jag ett nytt jobb.
Om jag väljer att stanna måste jag vara lojal, eftersom lojalitet är en grundläggande förutsättning för att samarbetet ska fungera.
Alexandras medarbetartips
- Det är svårt att vara chef –tänk på det och prova om du får chansen
- Chefen är också en människa
- Ge feedback till chefen –bidra till en kultur av återkoppling
- Fundera över ditt självledarskap–att varken ta ut svängarna för mycket eller för lite
- Bidra till en samarbetskultur
Alexandras ledarskapstips
- Visa omsorg
- Se och bekräfta medarbetarna
- Att vara en närvarande chef
- Att våga fatta beslut och ha en tydlig riktning
- Använd dina medarbetare
- Vilka möten ska jag vara med på och se till att utforma en god mötesstruktur-/kultur
Text: Marianne Wijkmark