”Fackligt engagemang – en självklarhet för Liisa Pirinen Johansson”

Intervjuserie med kretsarna: Uppsala stiftskrets

”Så klart är jag med i facket”, säger Liisa Pirinen Johansson, kretsordförande för KyrkA i Uppsala, med övertygelse. Kallelsen kom tidigt i livet, men det dröjde till 2011, vid 56 års ålder, innan hon blev prästvigd. Vägen dit var allt annat än rak, men hennes fackliga engagemang har alltid varit självklart.

Redan som ung kände Liisa Pirinen Johansson en kallelse. Men när hon prästvigdes 2011 hade hon hunnit med en lång yrkesbana. Som präst har hon arbetat i flera olika församlingar och pastorat, vilket har gett henne en bred erfarenhet av hur olika arbets- och ledningsgrupper fungerar.

– Mitt fackliga engagemang började tidigt, säger Liisa Pirinen Johansson. Genom alla mina yrkesroller har jag alltid varit medlem i det fackförbund som representerar den bransch jag arbetar inom. När jag exempelvis arbetade som tångkranförare på Sandvik var jag medlem i Metall, och när jag arbetade inom Sandvikens kommun gick jag med i SKTF. När jag sedan blev lärare var det självklart att ansluta mig till Lärarförbundet. När jag närmade mig prästvigningen var det lika självklart för mig att gå med i KyrkA. Jag gick med under mitt sista år på prästutbildningen och har varit aktiv sedan dess. För mig är det naturligt att finnas i det fack som bevakar och stöttar de anställda inom min yrkessektor, och KyrkA har god insikt i de frågor som rör anställda i Svenska kyrkan.

Vilka är de viktigaste fackliga frågorna just nu?

På frågan om de viktigaste fackliga frågorna just nu, svarar Liisa att budgetförhandlingar är aktuellt just nu. Även frågor om arbetstid och tjänsteutformning är centrala.

– Vi har medarbetare med stort engagemang och arbetsglädje, men arbetsbördan är ofta tung, berättar Liisa Pirinen Johansson.

Att finna balans mellan arbetsuppgifter och att hitta ”ro” i sin yrkesutövning är en utmaning för många inom Svenska kyrkan.

– För mig har känslan av ro ofta infunnit sig när jag fokuserat på mina specifika ansvarsområden och litat på att kollegor gör detsamma, fortsätter Liisa. Men om inte ansvarsfördelningen är tydlig eller om arbetsmiljön brister kan det tyvärr lätt leda till konflikter.

Det är viktigt att komma ihåg att kyrkoherden och ledningen har det yttersta ansvaret för arbetsmiljön. Upplever du svårigheter eller problem på arbetsplatsen, bör du alltid vända sig till din arbetsledare. Ledningen ska då ta dessa frågor på allvar och se till att samtal med berörda personer hålls för att hitta lösningar.

Att tänka på när du är på väg in i en ny tjänst

– När du går in i en ny tjänst är det viktigt att ha en klar bild av vilken lön du kan stå upp för och vilket ansvar du är villig att ta på dig, säger Liisa. Hon tillägger att du som medlem självklart är välkommen att kontakta facket för råd och stöd i dessa frågor. Är du i vigningstjänst och har oreglerad arbetstid, är det också viktigt att överväga hur du vill balansera obekväma arbetstider. Ett månatligt schablonbelopp kan ge en viss frihet att styra din arbetstid, vilket är särskilt värdefullt när möjligheten att arbeta hemifrån ökar.

Det är också av stor betydelse att vara uppmärksam på vilket års löneläge du går in i vid anställning. Läs alltid anställningsbeviset noggrant och säkerställ att alla villkor är tydliga innan du börjar ditt nya jobb. Och viktigast av allt – kom ihåg att ha roligt och njuta av din nya roll!

Liisa om att arbeta fackligt

Genom att engagera sig fackligt får du goda insikter i avtals- och arbetsmiljöfrågor vilket inte bara ger dig stöd i din yrkesroll, utan också möjligheten att bidra till en bättre arbetsmiljö för dig själv och dina kollegor.

– Det innebär också att du ofta får en inblick i hur andra församlingar och pastorat fungerar, vilket kan öppna upp för nya perspektiv, säger Liisa. Det är inte bara utvecklande och lärorikt utan också inspirerande att se hur olika lösningar fungerar i praktiken.

Liisa ser dock en utmaning i att många saknar tid att engagera sig aktivt på en bredare front. Trots detta är fackligt arbete avgörande för att förbättra arbetsvillkoren. Nya ombud har möjlighet att gå utbildningar och på så sätt bli mer insatta och rustade för att hjälpa sina kollegor.

Om du brinner för att skapa en bättre arbetsmiljö och förbättra arbetsvillkoren, är du varmt välkommen att engagera dig fackligt och göra verklig skillnad!

Som medlem i Uppsala stift är du välkommen att kontakta Liisa Pirinen Johansson för tips och råd. Om du är medlem i ett annat stift är du välkommen att kontakta dina lokala eller regionala fackliga representanter.

– En av styrkorna med KyrkA är tillgängligheten, säger Liisa. Behöver du hjälp eller har frågor, är det enkelt att ringa till oss på facket och få snabba svar. KyrkA är bra på att vara där när det behövs och att ge tydlig vägledning i allt från lönediskussioner till arbetsmiljöfrågor.

Text: Marianne Wijkmark