KyrkA har bjudit in Elisabeth Ohlson att föreläsa den 3 april om hur vi i arbetslivet kan balansera intressen och behov hos olika åldersgrupper för att skapa en attraktiv och trivsam arbetsplats.
Elisabeth Ohlson har alltid drivits av ett starkt engagemang för människor och utbildning. Hennes bakgrund inom församlingslivet och hennes arbete som sjuksköterska och handledare har gett henne en djup förståelse för vikten av kompetensutveckling och kunskapsöverföring inom vård och omsorg. Därför var det ett naturligt steg för henne att tacka ja till möjligheten att arbeta med Västra Götalandsregionens (VGR) projekt Åldersmedvetet ledarskap och mentorsuppdrag.
– Detta är ett ämne som ligger nära mitt hjärta, eftersom det berör något fundamentalt: hur vi kan skapa hållbara arbetsplatser där alla generationer får utrymme att bidra och utvecklas, säger Elisabeth Ohlson.
Främja ett hållbart arbetsliv för alla generationer
Åldersmedvetet ledarskap handlar om att bygga en organisationskultur som tar hänsyn till behov och förutsättningar hos medarbetare i olika åldrar. Det syftar till att skapa ett hållbart arbetsliv genom att balansera intressen mellan yngre och äldre medarbetare. Här är arbetsgivarens syn på kunskap avgörande – hur värderas erfarenhetsbaserad kunskap från seniora medarbetare i förhållande till den innovationskraft som ofta finns hos yngre? Att identifiera och överkomma hinder för att behålla kunskap i organisationen är centralt för detta ledarskap.
Utmaningar för ett förlängt arbetsliv
En av de största utmaningarna för arbetsgivare är att förändra attityder till seniora medarbetare. Stereotyper och fördomar om äldre som mindre flexibla eller mindre motiverade behöver brytas. En annan viktig aspekt är att erbjuda flexibla arbets- och anställningsvillkor som kan anpassas till medarbetarnas livssituation. För att uppnå detta krävs att arbetsgivare visar genuin uppskattning för sina anställdas bidrag och skapar en kultur där motivation och vilja att stanna längre i arbetslivet förstärks.
Kompetensbristen alltmer påtaglig
I takt med att kompetensbristen blir alltmer påtaglig kommer arbetsgivare i högre grad att inse värdet av seniora medarbetare. Deras erfarenhet och kunskap är ovärderliga resurser som kan bidra till både stabilitet och utveckling inom organisationer.
– Jag tror att vi kommer att se en ökad satsning på initiativ som mentorskap och åldersanpassade arbetsvillkor för att tillvarata denna potential, säger Elisabeth Ohlson.
Att skapa en attraktiv arbetsplats för seniora medarbetare
För att en arbetsplats ska bli attraktiv för seniora medarbetare krävs en kultur som värdesätter erfarenhet och kompetens. Arbetsgivare behöver visa uppskattning för sina anställda och aktivt uppmuntra kunskapsöverföring mellan generationer. Att skapa möjligheter för fortbildning, flexibla arbetstider och tydliga karriärvägar, oavsett ålder, är avgörande.
Viktigt sätt att stärka Svenska kyrkans verksamhet
Det finns flera paralleller mellan VGR:s projekt och Svenska kyrkans verksamhet. Ett exempel är behovet av flexibla arbetsvillkor och ett ledarskap som främjar hållbarhet för olika yrkesgrupper. Mentorsstöd, som visat sig framgångsrikt i andra sammanhang, kan vara en värdefull resurs för att stötta nyutbildade och oerfarna medarbetare inom kyrkan.
Frågan om ett hållbart och förlängt arbetsliv är särskilt relevant för Svenska kyrkan. Genom att ta tillvara på seniora medarbetares erfarenhet och kompetens kan kyrkan inte bara möta framtida utmaningar utan också stärka sin verksamhet i en tid av förändring.
– Ett åldersmedvetet ledarskap kan därmed bli en viktig del av kyrkans arbete för att skapa en inkluderande och hållbar organisation, avslutar Elisabeth Ohlson.
Elisabeth Ohlson arbetar inom diakoni i Svenska kyrkan och har tidigare erfarenhet som utvecklingsledare och projektledare inom kompetensutveckling för Västra Götalandsregionen.