Sandra Kinley, komminister i Ludvika, har rötter i England och en passion för människorättsfrågor, är aktuell som nyvald kretsansvarig i Västerås. Hennes bakgrund är lika fascinerande som hennes engagemang.
Sandra är född i England med en svensk pappa och en engelsk mamma. Hon gillar science fiction, är en hängiven fågelfotograf och har ett stort intresse för människorättsfrågor.
Hon är legitimerad psykolog och specialist inom arbetslivspsykologi. Under sin karriär har hon bland annat arbetat med arbetsinriktad rehabilitering på Arbetsförmedlingen samt inom primärvården i psykosociala team. Hon har även en facklig bakgrund inom Psykologförbundet, där hon på 90-talet var med och tog fram förbundets första chefsprogram.
Sandra prästvigdes för Stockholms stift 1999 och har haft roller som komminister, sjukhuspräst, stiftsadjunkt och kontraktsprost. Hennes erfarenheter har gett henne en bred insyn i olika delar av Svenska kyrkan.
Engagemang för rättvisa och dialog
Sandra har länge haft ett intresse för rättvisefrågor och människorättsfrågor. Hon har exempelvis engagerat sig för Lionel Peltier, en man som bevisligen blivit oskyldigt dömd i USA och sitter sitt 48:e år. Hon skriver till honom regelbundet och fick juridiska rättigheter att översätta hans bok, ”Fängelseskrifter, mitt liv är min sundance”, nu utgiven på svenska.
När det gäller hennes fackliga engagemang menar Sandra att det bottnar i övertygelsen om vikten av stabila och långsiktiga lösningar på arbetsplatsen i dialog. Hon betonar att skyddsombudens roll är att skapa en god jordmån för denna dialog mellan arbetsgivare och arbetstagare.
Utmaningar och möjligheter inom kyrkan
Sandra lyfter fram tre stora utmaningar för Svenska kyrkan:
- Rekrytering – Att bemanna tjänster som står tomma eller är oklara i ansvarsbeskrivningen.
- Organisatoriska systemfel – Bristande rollmedvetenhet och otydlighet i ”styrnings och ledningsfrågor” kan skapa problem.
- Fortbildning och handledning – Att utveckla användarvänliga, digitala lösningar för kompetensutveckling och stöd. Handledning är ett användbart verktyg för att hålla ett balanserat och klarsynt perspektiv. Det kan även fånga upp behovet av återhämtning vilket minskar risken för utmattning.
Samtidigt ser hon stora möjligheter. ”Det bästa med ett problem är att det finns mer än en lösning,” säger hon. Det gäller att våga sig ut ur boxen och prova nya kreativa lösningar.
Västerås kretsteam
Förutom Sandra Kinley består Västerås kretsteam av Eva-Marie Kempi Karlsson, stiftsdiakon i Västerås och av Jenny Ärnlöv, komminister i Borlänge.
– Jag är så oerhört glad och inspirerad av att få samarbeta med de andra i teamet, säger Sandra Kinley. Tillsammans har vi en gedigen erfarenhet från både kyrkan och det fackliga arbetet där vi alla har olika infallsvinklar vilket ger såväl djup som bredd i det vi gör.
Teamet möter medlemmar via telefon eller på arbetsplatser för att ge råd i avtalsfrågor, arbetsmiljöfrågor och konflikthantering. De möter arbetsgivare i förhandlingar och dialog.
Sandras mål är att arbetsmiljön ska vara präglad av respekt och långsiktighet, där medlemmarna får det stöd de behöver för att utvecklas och trivas. Genom att stärka dialogen mellan arbetsgivare och anställda hoppas Sandra på att KyrkA ska bidra till en positiv förändring inom kyrkan.
Hon betonar också vikten av återhämtning och uppmanar dig som har friskvårdsbidrag att använda detta.
– Vi behöver värna om den ”goda tystnaden,” säger Sandra, och tillägger att naturen, mindfulness och enkel närvaro kan ge ny energi.
Med sin gedigna erfarenhet och sitt brinnande engagemang ser hon fram emot att fortsätta arbeta för rättvisa, samförstånd och bättre arbetsmiljö i Svenska kyrkan.
Fotot är en pilfink, som Sandra själv har tagit.
Text: Marianne Wijkmark