På väg mot prästyrket med engagemang för studenter

Möt Patrik Andersson från Östersund som är med i en av KyrkAs nysatsningar som studentrådgivare i förbundet. Han kombinerar en passion för samhällsfrågor, naturupplevelser och språk med studier i teologi på distans vid Umeå Universitet. Med målet att bli präst i Svenska kyrkan drivs han av viljan att arbeta med människor, utforska existentiella frågor och bidra till samhället på ett meningsfullt sätt. För honom är prästyrket en möjlighet att förena dessa intressen och att få tjäna kyrkan är, som han själv beskriver det, ”en gåva”.

Vad innebär det att vara studentrådgivare inom förbundet?

– Som studentrådgivare är mitt främsta fokus att vara en stödjande resurs för studenter, på deras villkor. Mitt uppdrag handlar om att skapa trygghet och visa hur facket kan vara en pålitlig partner både under studietiden och i övergången till arbetslivet.

– Jag ser även min roll som ett bollplank gentemot beslutsfattarna inom fackförbundet. Genom att lyfta fram studenternas perspektiv och behov strävar jag efter att föra in idéer och synpunkter där de kan göra störst nytta. Min förhoppning är att på så sätt bidra med nya infallsvinklar och tankar som kan förbättra för dagens studenter och framtidens medlemmar.

Vilka är de vanligaste frågorna du får från andra studenter?

– De vanligaste frågorna jag får rör ofta praktiska ämnen som hur de förhandlar sin första lön, hur a-kassan fungerar eller vem på stiftet som de kan kontakta. Många studenter kombinerar sina teologistudier med arbete i församlingar, vilket leder till frågor om rättigheter, arbetsvillkor och arbetsmiljö. En återkommande utmaning är även att balansera studier och arbete, där många söker stöd för att skapa en mer hållbar vardag.

– Det kanske låter som en klyscha, men det finns verkligen inga dumma frågor – varje samtal är unikt och värdefullt, betonar Patrik, som också ser dessa samtal som en möjlighet att själv lära sig mer om församlingslivet runt om i Sverige.

Vilka förmåner eller stöd tycker du att fler studenter borde känna till?
– Jag önskar att fler studenter visste hur mycket stöd de faktiskt kan få genom facket redan under studietiden. Många känner inte till att de kan få hjälp, förmånliga försäkringar och råd inför första tjänsten. Dessutom kostar medlemskapet endast 100 kronor för hela studietiden, vilket är en stor fördel för studentplånboken.

– En spännande nyhet är Forum Student, en plattform som håller på att byggas upp. Här ska du som student kunna dela dina erfarenheter, utmaningar och framgångar, samtidigt som du får möjlighet att påverka frågor som är viktiga för din situation.

– Jag vill särskilt uppmuntra studenter att engagera sig och ta en aktiv roll för att förbättra villkoren, både för sig själva och för andra studenter. Det kan vara så enkelt som att skriva en motion till förbundet med förslag på frågor att driva. Faktum är att det var just så jag själv började mitt engagemang inom facket – genom att våga lyfta en idé och se den växa till något större.

– Om du har en tanke eller ett förslag på något du vill förändra, finns vi här för att stötta dig. Tillsammans kan vi fundera på hur vi bäst kan formulera och driva frågan så att den får genomslag. Din röst är viktig, och ibland är det just en liten idé som kan leda till stora förändringar.

Vad ser du som de största fördelarna med att gå med i facket som student?
– Den största fördelen är tryggheten. När du är med i facket har du alltid någon att vända dig till om något händer, vare sig det gäller arbetsmiljö, anställningsvillkor eller karriärråd. Det är också ett nätverk som följer med dig genom hela yrkeslivet.

Som studentmedlem får du dessutom chansen att veta mer om dina rättigheter och bygga en stabil grund för din framtid på arbetsmarknaden, vilket är ovärderligt när du tar dina första steg ut i arbetslivet, avslutar Patrik.