Alldeles för ofta blir våra medlemmar i vigningstjänsterna anmälda till domkapitlet, för småsaker. Helene Westerlind, vice förbundsordförande, församlingsdiakon och chef för Selånger Pilgrimscenter, hör till dem som fick rysarbeskedet en vacker höstdag för ungefär ett år sedan.
Den 21 september 2023 var Helene Westerlind på väg hem från Alsen i Jämtland efter den årliga pilgrimsvandringen med förtroendevalda och personal i Selånger församling. Denna återkommande aktivitet gör de för att sprida kunskap om pilgrimsleden, men också för att bygga gemenskap och stärka samarbetet vilket gagnar församlingsverksamheten.
– På kvällen, fortfarande på väg hem och på gott humör efter en givande dag, öppnar jag min mejl på telefonen och ser ett meddelande från stiftsjuristen i Härnösand, säger Helene Westerlind.
Stiftsjuristen skrev att Helene Westerlind skulle bli utredd av domkapitlet för brott mot vigningslöftena enligt Kyrkoordningen kapitel 32, paragraf 12. Domkapitlet skulle undersöka om Helene brustit i sin lojalitet mot Svenska kyrkan och Selånger församling.
– Att vara i tjänst är för mig att vara ett med församlingen jag tjänar, säger Helene Westerlind. Jag har arbetat i Selånger i 16 år och ingen har någonsin ifrågasatt min lojalitet eller mitt arbete, varken för församlingen eller för Gud.
Beskedet kom som en chock för Helene. Hon kontaktade stiftsjuristen för att efterlysa en förklaring om vad hon var anklagad för, men än idag har hon inte fått något svar. När Helene ser tillbaka på händelsen känner hon stark frustration och sorg över hur hon har blivit behandlad.
– Det är inte okej att behandla människor så här, uttrycker Helene. Det här handlar om mitt kall och mitt ämbete, något jag har fått i uppdrag av biskopen att förvalta. Jag kände en stor maktlöshet.
Tiden gick utan att Helene fick någon förklaring från domkapitlet om vad som hade lett till denna anklagelse. Men hon hade stort stöd av sin arbetsgivare, sina kollegor och av KyrkA. Vibeke Hammarström Falk, förbundsdirektör, representerade Helene och förde hennes talan i ärendet. I april 2024 blir ärendet avskrivet.
– Det som förbundet har gjort för mig är makalöst och helt fantastiskt, säger Helene Westerlind. Utan detta stöd hade jag inte orkat vara kvar i tjänst.
– Svenska kyrkan bör vara varsam med de som avgett vigningslöften och om du anklagas för något bör det finnas en tydlig gärningsbeskrivning så du vet vad du är anklagad för, säger Helene Westerlind. Likaså efterlyser KyrkA en gemensam handläggningsrutin för alla domkapitel.
– Jag vill berätta min historia för att visa andra att det finns hopp och hjälp att få, avslutar Helene Westerlind.