Skyddsombudet är en central person på arbetsplatsen, särskilt när det gäller att säkra en trygg och hälsosam arbetsmiljö för alla anställda. Oavsett om titeln som används är skyddsombud eller arbetsmiljöombud, är det samma viktiga uppdrag som beskrivs i arbetsmiljölagen.
Enligt lagen ska det finnas ett skyddsombud på alla arbetsplatser med fler än fem anställda. I de flesta fall utses skyddsombudet av den fackliga organisationen som har kollektivavtal med arbetsgivaren. På arbetsplatser utan kollektivavtal kan de anställda själva utse sitt skyddsombud. På större arbetsplatser kan det finnas flera skyddsombud, och då utses ofta ett av dem till huvudskyddsombud, vars roll är att samordna skyddsombudens arbete.
Skyddsombudets uppdrag är att arbeta tillsammans med arbetsgivaren i arbetsmiljöfrågor. Det kan innebära att identifiera risker, delta i skyddsronder och fungera som en kontaktperson för kollegor som upplever arbetsmiljöproblem. Även om det inte är skyddsombudets formella ansvar att säkerställa arbetsmiljön, finns det tydliga lagar och föreskrifter som ger dem både verktyg och befogenheter att påverka och förbättra situationen på arbetsplatsen. Skyddsombud kan också rapportera brister till Arbetsmiljöverket, vilket kan leda till att myndigheten granskar arbetsplatsen och vidtar åtgärder.
Skyddsombud som utses av en facklig organisation skyddas av både förtroendemannalagen och arbetsmiljölagen. Dessa lagar säkerställer att skyddsombuden kan utföra sina uppgifter utan att riskera repressalier från arbetsgivaren, samt att de kan genomföra sitt arbete på betald arbetstid.
Inom Svenska kyrkan är både den fysiska och psykiska arbetsmiljön en prioriterad fråga. Skyddsombuden har en nyckelroll i att skapa en miljö där ingen riskerar att drabbas av ohälsa och där alla medarbetare har möjlighet att utvecklas till sin fulla potential. KyrkA uppmuntrar fler att bli skyddsombud, för att tillsammans med arbetsgivaren skapa en arbetsmiljö där alla kan trivas och må bra.
Om du är intresserad av att bli skyddsombud och bidra till en tryggare arbetsplats för dina kollegor, är du välkommen att kontakta KyrkA för mer information om hur du kan engagera dig och vilka utbildningar du kan gå.
Text: David Thell, biträdande förhandlingschef