Organisation & struktur

Här förklarar vi KyrkAs organisation och struktur samt de samarbeten och medlemskap vi har. Allt för att du som medlem ska få så god förståelse som möjligt för beslutsvägar, fördelning av det fackliga arbetet och hur vi arbetar med att förbättra arbetsmiljön för er som jobbar inom Svenska kyrkan.

Förbundet

Kongressen

Kongressen är det högsta beslutande organet i Kyrkans Akademikerförbund.

Kongressens består av valda ledamöter från förbundets 15 kretsar. Dessa samlas vartannat år tillsammans med ledamöterna i förbundsstyrelsen och inbjudna gäster.

Det är kongressen som väljer förbundsordförande och förbundsstyrelse. På kongressen fattas övergripande beslut om den kommande verksamheten i förbundet.

Förbundsstyrelsen

Förbundsstyrelsens uppdrag är att verkställa de beslut kongressen fattar och ansvara för förbundets verksamhet mellan kongresserna. Förbundsstyrelsen är också beredande organ till kongressen. Förbundsstyrelsen består av förbundsordförande och åtta ordinarie ledamöter samt åtta ersättare. Förbundsdirektören är föredragande och sekreterare i förbundsstyrelsen. 

Arbetsutskottet

Förbundsstyrelsens arbetsutskott har till uppgift att löpande bereda ärenden inför förbundsstyrelsens sammanträden samt att fatta beslut i delegerade ärenden. Utskottet är tillika personalutskott och förhandlingsdelegation. 

Möte för kretsordförande och kretsansvariga

Detta möte består av ordföranden för kretsar med kretsstyrelse samt kretsansvariga för de kretsar som har en teamorganisation. Mötet har en rådgivande funktion i förhållande till förbundsstyrelsen, som kallar mötet till överläggningar minst två gånger per år.

Förbundskansliet och förbundsdirektören

Förbundskansliets verksamhet leds av förbundsdirektören som även är förhandlingschef.

Kansliets uppgift är att ge adekvat rådgivning, handledning och utbildning samt att vara en expertfunktion på områden som avtalstolkning, arbetsrätt och arbetsmiljörätt. Förbundskansliets uppgift är vidare att teckna avtal och ansvara för alla de tjänster som förbundet behöver såsom medlemsregister, medlemsförmåner, debitering och inhämtning av medlemsavgifter, teknikstöd, ekonomi och kommunikation mm.

Förbundskansliet tillhandahåller förhandlingsmässigt och arbetsrättsligt stöd till förtroendevalda och medlemmar. Det är dock kretsarna och dess förtroendemän som i första hand har direktkontakt med och stöttar enskilda medlemmar. I medlemsärenden av mer komplicerad och allvarlig natur är det en ombudsman som ger hjälp och stöd.

Ombudsmännen

Förbundsstyrelsen har delegerat förhandlingsrätten till förbundsdirektören som också är förhandlingschef. Förbundsdirektören kan delegera förhandlingsmandat till respektive ombudsman som då kan förhandla för förbundet. Ombudsmännen skall ha förhandlings- och arbetsrättslig kompetens samt kompetens inom det specifika verksamhetsområde där KyrkA verkar; Svenska kyrkan. En ombudsman behöver också ha god insikt om förbundets policy i olika frågor.

En ombudsmans huvuduppgift är att företräda förbundet. Huvudmannen är alltid förbundet och uppdraget som ombudsman är att vara syssloman enligt Handelsbalkens regler.

Förbundsdirektören har även inrättat särskilda ombudsmannauppgifter såsom äldreombudsman, RSO-ombudsman och studerandeombudsman.

Förhandlingsråd 

För att kvalitetssäkra förbundets arbete för medlemmarna inom arbetsrätt och förhandlingar kallar förbundsdirektören ombudsmännen till regelbundna förhandlingsråd. Syftet med dessa möten är att ge ombudsmännen kompetensutveckling, handledning och stöd i bedömning av enskilda ärenden, samt att dela erfarenheter med varandra.

Förtroendevald

Att vara förtroendevald innebär just det – att ha fått ett förtroende.

En facklig förtroendeman utses av förbundet och kan då företräda medlemmar på arbetsplatsen, och ofta i hela stiftet. Det kan handla om att biträda eller företräda medlemmar i förhandlingar gentemot arbetsgivaren, eller att ge råd och stöd inför en enskild medlems samtal med chef och arbetsgivare. Uppdraget som facklig förtroendeman är att vara syssloman enligt Handelsbalkens regler.

Den som av KyrkA har utsetts till lokalt skyddsombud arbetar med arbetsmiljöfrågor för alla anställda hos den lokala arbetsgivaren.

Den som av förbundet utsetts till regionalt skyddsombud kan gå in i arbetsmiljöfrågor på arbetsplatser där det inte finns arbetsmiljö-/skyddskommitté.

Utbildning av förtroendevalda är en prioriterad verksamhet som beslutats av kongressen.

 

Samarbeten och medlemskap

Saco 

KyrkA och är ett av de äldsta fackförbunden inom centralorganisationen SACO. Det är viktigt för KyrkA  att tillhöra en centralorganisation för att kunna ta del av de fördelar som bara en sådan stor organisation kan erbjuda och som stärker vår position som fackförbund. 

PTK 

Förbundet är även medlem i PTK då vi också har medlemmar som är verksamma inom den delen av arbetsmarknaden. Fördelen med vårt medlemskap i PTK är även de utbildningar som ges inom pension och vissa försäkringar, samt inte minst tillgång till information om de stora händelser på arbetsmarknaden under senare år som lett fram till det nya Omställningsavtalet. 

Akademikeralliansen 

Sedan många år är förbundet en del av Akademikeralliansen. Den är en sammanhållning av förbund inom SACO som förhandlar mot arbetsgivarorganisationerna SKR och Sobona m.fl.

HAJPE

Kyrkans Akademikerförbund har ett gott samarbete med HAJPE som från 1 juni 2022 är vår försäkringsförmedlare. 

HAJPE erbjuder och tillhandahåller ett mycket gott och varierat försäkringsskydd för våra medlemmar och har dessutom en lätt tillgänglig service med ett telefonnummer som medlemmar kan ringa till. Läs mer på https://www.kyrkaforsakring.se/ 

Folksam

Vårt samarbete med Folksam erbjuder förmånliga hemförsäkringar till våra medlemmar.
Det är också Folksam som fortsatt administrerar och levererar vår inkomstförsäkring som är en av de mest förmånliga på marknaden. www.folksam.se

Nordiskt prästsamarbete – NPS  

Det internordiska prästsamarbetsorganet NPS samlar samtliga prästfack inom Norden och företrädare träffas  en gång om året för att utbyta erfarenheter och lära av varandra. Kyrkorna i de andra nordiska länderna har de största likheterna med Svenska kyrkan. NPS är därför det enda internationella samarbetsorgan som Kyrkans Akademikerförbund har valt att delta i och samarbeta med. NPS är partipolitiskt obundet och är ett forum för fortbildning, utbyte av erfarenheter och begränsade gemensamma projekt samt nätverkande.

SPU

KyrkA som förbund fick 1996 det ärofyllda uppdraget att förvalta stiftelsen Svenska Prästerskapets Understödsstiftelse (SPU). Denna har till ändamål att lämna understöd till präster och deras närmaste efterlevande samt att ge bidrag till präster för fortbildning i teologiska ämnen. De prästvigda ledamöterna inom KyrkAs förbundsstyrelse utgör styrelse för SPU och beslutar om utdelning efter enskilda ansökningar. Hantering av stiftelsens medel och utdelning ombesörjs av anställda vid förbundskansliet. Nuvarande sekreterare är Christina Jansson.