Det här är KyrkA
Kyrkans Akademikerförbund organiserar akademiker och jämförbara kvalificerade yrkesutövare inom Svenska kyrkan och är ett Sacoförbund. Kyrkans Akademikerförbund är det största akademikerförbundet för kyrkoherdar och präster, diakoner och pedagoger. En stor andel av medlemmarna är chefer eller arbetsledare. Förbundet firade sitt 120-årsjubileum 2023 och arbetar aktivt för bättre villkor för sina medlemmar.

Förbundet har som enda fackliga organisation fullt fokus på anställda i Svenska kyrkan. Verksamheten vilar på människors lika värde och demokrati och förbundet är partipolitiskt obundet.

Medlemmar erbjuds intressanta förmåner i form av utbildningar bland annat i arbetsrätt och arbetsmiljö samt ledarskap, chefskap och teologi.

Verksamheten vilar på människors lika värde och demokrati och förbundet är partipolitiskt obundet.

Våra fackligt förtroendevalda och hela förbundsstyrelsen arbetar själva i Svenska kyrkan och är väl insatta i kyrkans organisation, aktuella frågor och fackliga rättigheter.

Kyrkans Akademikerförbund samarbetar med andra organisationer inom Svenska kyrkan och är medlem i internationella och nordiska sammanslutningar för präster och diakoner.

Värdegrund och riktlinjer
Kyrkans Akademikerförbund delar de grundläggande värderingar i sociala och etiska frågor som övriga fackförbund inom Saco och Svenska kyrkan har. I KyrkAs stadgar, portalparagrafen § 1 kan vi läsa: Kyrkans Akademikerförbund har som ändamål att främja Svenska kyrkans uppdrag, genom att utifrån ett fackligt perspektiv tillvarata medlemmarnas intressen och rättigheter.
Open bible book

Vårt medlemslöfte

"Ett konstruktivt förbund som ser, förstår och agerar." Genom att se, visar vi på närhet och omtanke, genom att förstå, visar vi på vår inblick och kunskap och genom att agera visar vi på vårt mod.

Vår värdegrund

Orden mod, omtanke och inblick är våra kärnvärden. Tillsammans bildar de vår värdegrund. De beskriver hur vi vill uppfattas och hur vi vill bedriva vårt fackliga arbete. Mod är att stå upp för medlemmarnas rättigheter och ställa krav på motparten. Omtanke innebär att se till medlemmarnas bästa och konsekvenserna för Svenska kyrkan. Omtanke innebär också att man sätter sig in i medlemmens eller motpartens bild av verkligheten och bemöter den med respekt. Inblick innebär att vi har god kunskap om Svenska kyrkans organisation och de avtal och regelverk som gäller för dem som arbetar där.

Allas lika värde

I stadgarna för Kyrkans Akademikerförbund står det tydligt att vi är en organisation, vars verksamhet bygger på de värderingar som kännetecknar en demokratisk rättsstat sådana de kommit till uttryck i svensk grundlag, FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna samt den Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna. Vi förutsätter att förbundets medlemmar delar dessa värderingar. Härav följer att medlemskap i Kyrkans Akademikerförbund inte är förenligt med att vara medlem i eller verka för organisation som är antidemokratisk, rasistisk eller våldsbenägen.

Länkar

KyrkAs historia

Svenska prästerskapets understödsstiftelse

Stadgar

Här finner du våra stadgar från 2024.