Deltidsjobb efter 65 lönar sig

Som pensionär med arbetslivserfarenhet inom Svenska kyrkan är du efterfrågad. Många församlingar anställer pensionärer för sin gedigna erfarenhet men också för att det är svårt att hitta sökande till sina tjänster. – Att arbeta deltid och gradvis gå i pension kan göra skillnad för ekonomin råder Sten Bylin, KyrkAs äldreombudsman.

Att arbeta i någon mån efter 65 är mycket vanligt inom Svenska kyrkan och har visat ge positiv effekt både på välbefinnandet och på pensionen. Det innebär också ett högre jobbskatteavdrag som ger mer kvar i plånboken av arbetsinkomsten och på sikt en högre total pension.
– Om du orkar jobba kvar efter 65 har du tusenlappar att vinna, säger Sten Bylin, KyrkAs äldreombudsman.

Mer kvar i plånboken

Jobbskatteavdraget på lön är högre efter att du har fyllt 65 år. Det innebär att om du arbetar kvar efter 65 med samma lön som tidigare får du mellan 2 000 och 2 500 kronor mer kvar i plånboken varje månad då skatten på grund av avdraget blir lägre.
– Det är ju pengar som du kan avsätta till ett sparande eller använda på annat sätt för att stärka din ekonomi, säger Sten Bylin.

Om du till exempel har en lön på 37 000 kronor i månaden betalar du 2 300 kronor mindre i skatt om du är 65 år eller mer.
– Många av KyrkAs medlemmar arbetar heltid några år extra. Det högre jobbskatteavdraget efter 65 innebär att du kan arbeta runt 75 procent och få ut nästan samma belopp efter skatt som vid en tidigare heltidstjänst.

Gå i pension gradvis

Så länge du arbetar och fortsätter med dina pensionsinbetalningar ökar kapitalet genom att du får avkastning på pengarna och du minskar antalet år som pensionen betalas ut.
– Det kan också vara klokt att tar ut delar av sin allmänna pension gradvis samtidigt som man arbetar. Man kan alltså tjäna på att gå i pension gradvis, säger Sten Bylin.