Att bli frisk från utmattningssyndrom

Den 23 oktober har du möjlighet att lyssna på Susanne Ellbin, leg. psykolog på Institutet för stressmedicin (som är ett forskningsinstitut). Hon forskar kring en av de vanligaste sjukdomarna i nutid – utmattningssyndrom. Du får veta mer om vad utmattningssyndrom innebär, tidiga varningstecken och vad du och din arbetsgivare kan göra åt det.

Susanne är positiv och hoppfull för de som insjuknar i denna utbredda sjukdom. Det finns en god prognos för framtiden menar hon. Men hur kan vi undvika att hamna där från första början?

– Tidiga symptom att vara uppmärksam på är till exempel sömnstörningar, säger Susanne Ellbin. Om du börjar få svårt att somna in för att du försöker lösa problem eller om du vaknar på natten och har svårt att somna om är det ett varningstecken.

Hon nämner fler tidiga tecken som problem med magen, magkatarr eller kräkningar. Tidiga tecken är också hjärtklappning, yrsel, infektioner och andra problem med hälsan som kommer och går. Många tappar koncentrationen och kan ha svårt att hålla många bollar i luften. Det blir så naturligt att må halvdåligt att vi inte inser att vi är inne i en stresspiral. När någon i din närhet börjar vara irriterad och kanske bli otrevlig kan det också vara ett tecken på att personen har gått över sin gräns.

Det är först när det går ut över det dagliga arbetet som vi kanske vaknar och ser att vi behöver göra något. Stress är en naturlig del av livet och vi är gjorda för att klara det. Men det finns en gräns, en lättare stresspåverkan som går att bromsa i tid. Då är det viktigt att se över vad som stressar, ofta är det en kombination av jobbstress och stress i hemmet.

– Hälften av de som söker hjälp har haft symptomen i över ett år, fortsätter Susanne Ellbin. Men går det för långt och vi blir riktigt sjuka tar energin slut. Det tillståndet måste vi undvika eftersom det ofta kommer att bli långvarigt.

Det bästa är att söka hjälp i god tid och släppa kraven på att kämpa och vara ”duktig”. Be din chef om hjälp att prioritera och se över den psykosociala arbetsmiljön. Om du har fått utmattningssyndrom är detta oftast så allvarligt att det krävs en tids sjukskrivning.

Prognosen för de som blivit sjuka ser bra ut generellt. Det finns god hjälp att få och detta är ingen sjukdom som vi behöver vara oroliga för att aldrig kunna komma tillbaka från. Kontakta din vårdcentral om du har frågor eller känner att du behöver hjälp.

Mer om framtidsprognosen och vad du och din arbetsgivare kan göra åt problemen får du veta den 23 oktober.

 

Säkra din plats redan idag

Att bli frisk från utmattningssyndrom